Obraz przedstawia dużą prostokątną tablicę wmurowaną w kamienną ścianę o szarej, nieregularnej fakturze. Tablica przypomina marmur z delikatnymi szarymi żyłkami i zawiera dwa główne napisy. Po lewej stronie pionowo widnieje czarny napis „PORTO”. Obok znajdują się litery „F” (czarna) i „C” (jasnoniebieska), a poniżej napis „FACULDADE DE CIÊNCIAS” oraz „FACULDADE DE CIÊNCIAS DA NUTRIÇÃO E ALIMENTAÇÃO”. Towarzyszy im stylizowany żółty symbol przypominający drzewo lub roślinę. W tle widać błękitne niebo i zielone gałęzie drzew.

Staż dydaktyczno-naukowy w Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação Universidade do Porto w Portugali

W dniach 7–21 września 2025 r. dr n. o zdr. Agata Bujak-Krzemińska odbyła staż dydaktyczno-naukowy w Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação Universidade do Porto w Portugali. Wyjazd został zrealizowany w ramach projektu „Wiedza to potęga”, ukierunkowanego na rozwój kompetencji dydaktycznych i naukowych kadry akademickiej oraz umiędzynarodowienie procesu kształcenia.

Program stażu obejmował szeroki zakres działań dydaktycznych, badawczych i organizacyjnych. Uczestniczka miała możliwość szczegółowego zapoznania się z funkcjonowaniem portugalskiego systemu kształcenia na kierunku Dietetyka, w tym z organizacją studiów, metodami nauczania oraz praktykami klinicznymi. W trakcie pobytu odbyły się spotkania z kadrą dydaktyczną i naukową, opiekunami praktyk zawodowych, zespołem ds. dostępności oraz pracownikami dziekanatu, podczas których analizowano rozwiązania wspierające studentów i wykładowców.

Staż obejmował udział w zajęciach dydaktycznych i seminariach naukowych z zakresu dietetyki klinicznej, żywienia w chorobach cywilizacyjnych oraz metod oceny stanu odżywienia, a także obserwację zajęć laboratoryjnych i praktycznych. Szczególną wartość stanowiła wymiana doświadczeń z portugalskimi wykładowcami w zakresie nowoczesnych metod dydaktycznych, takich jak problem-based learning (PBL), case study, blended learning czy flipped classroom.

Podczas wizyty dr Bujak-Krzemińska zdobyła szereg kompetencji dydaktycznych i naukowych, w tym:

  • umiejętność analizy i porównania programów kształcenia oraz planowania procesu dydaktycznego,
  • poszerzenie warsztatu dydaktycznego o innowacyjne metody nauczania i oceniania,
  • doświadczenie w pracy ze studentami o zróżnicowanych potrzebach edukacyjnych,
  • pogłębienie wiedzy z zakresu dietetyki klinicznej i żywienia w chorobach przewlekłych,
  • poznanie zasad projektowania i prowadzenia badań naukowych w obszarze żywienia oraz metod analizy danych,
  • nawiązanie kontaktów z zagranicznymi zespołami badawczymi, które otwierają perspektywy współpracy publikacyjnej i projektowej.

Dodatkowym efektem stażu było także omówienie i przygotowanie umowy o współpracy pomiędzy uczelniami w ramach programu Erasmus+, obejmującej wymiany studenckie oraz mobilność nauczycieli akademickich i wykładowców pomiędzy Uniwersytetem Jana Kochanowskiego a Uniwersytetem w Porto. Inicjatywa ta otwiera nowe możliwości rozwoju międzynarodowej współpracy dydaktycznej, wymiany doświadczeń oraz realizacji wspólnych przedsięwzięć naukowych.

W trakcie pobytu omówiono również możliwości wspólnych inicjatyw badawczych, w tym udział w projektach międzynarodowych (Horizon Europe, COST, EFAD) oraz organizację wspólnych seminariów i konferencji naukowych.

W oparciu o zdobyte doświadczenia planowane jest wdrożenie wybranych rozwiązań dydaktycznych i metod aktywizujących studentów w procesie nauczania, a także kontynuacja współpracy naukowej z zespołem badawczym Uniwersytetu w Porto, obejmująca wspólne publikacje oraz udział w międzynarodowych projektach badawczych.

Udział w przedsięwzięciu był możliwy dzięki wsparciu projektu „Wiedza to potęga”.
Serdeczne podziękowania kierowane są do Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação Uniwersytetu w Porto za gościnność i inspirującą współpracę oraz do zespołu projektowego za umożliwienie realizacji tego cennego doświadczenia.