Badania naukowe w ramach prac licencjackich

Analiza stanu odżywienia seniorów –  badania prowadzone przez studentów w Klubie Seniora

W dniu 23.09.2025 studentki III roku I stopnia kierunku Dietetyka (Cyran Wiktoria, Lis Kamila, Kuncio Agnieszka) wraz z dr Bujak-Krzemińską wybrały się do Klubu Seniora w Kielcach przy ul. Konopnickiej 5 na badania składu ciała oraz oceny sposobu żywienia seniorów wykonywane w ramach przygotowania prac licencjackich.

Celem wizyty było przeprowadzenie szczegółowych badań składu ciała seniorów uczestniczących w zajęciach organizowanych w Klubie obejmujące pomiary masy ciała, wysokości ciała, obwodów oraz analizę składu ciała (% zawartość tkanki tłuszczowej, ilość masy mięśniowej, poziom tkanki tłuszczowej wisceralnej). Dodatkowo, oceniano sposób żywienia klubowiczów. Badania przeprowadzono z zachowaniem wszystkich obowiązujących procedur i norm etycznych.

Studentki uczestniczące w badaniach zdobyły cenne doświadczenie praktyczne, które będzie stanowić ważny element ich kształcenia. Wyniki z prowadzonych badań zostaną szczegółowo opracowane i wykorzystane do dalszych działań badawczo-edukacyjnych.